Vochtprobleem oplossen | Vocht in muren | Vochtbestrijding Skip to content Skip to navigation

Vochtproblemen oplossen

Opstijgend vocht ontstaat wanneer het grondwater van onder je huis zich een weg baant naar boven en kan binnendringen in je muren. Dat opstijgend vocht kan problemen in je woning veroorzaken en het is dus belangrijk om dat vochtprobleem zo snel mogelijk op te lossen. Daarvoor kan je een beroep doen op de professionele vochtbestrijding van Aquastra.

Wat zijn de oorzaken van opstijgend vocht?

De meest voorkomende manier waardoor opstijgend vocht ontstaat, is dat grondwater of regenwater vanuit de kelder je woning kan binnendringen. Ook condensatievocht kan een oorzaak zijn. Dat ontstaat als er niet voldoende ventilatie aanwezig is in je kelder. Als er vocht aanwezig is in je kelder, duurt het niet lang vooraleer dat vocht zich een weg zoekt naar boven en kan binnendringen in je muren.

Een tweede oorzaak van je vochtprobleem kan te maken hebben met het ontbreken van een spouwmuur in je woning. Als je een oude woning hebt, is er een kans dat de binnenmuur en buitenmuur elkaar aanraken. Met een spouwmuur is dat niet zo. Het is een open ruimte tussen die twee muren. Dat zorgt ervoor dat als er water binnendringt in de buitenmuur, de binnenmuur veilig is en niet wordt aangetast.

Bij oude huizen kan het ook gebeuren dat de muren geen waterkering bevatten. Een waterkering is een vochtwerende laag waardoor er geen water kan binnendringen in de muren. Als die laag niet aanwezig is, kan er vocht in de muren trekken en ontstaat er een vochtprobleem.

Hoe kan je een vochtprobleem in een muur herkennen?

Heb je een vermoeden van opstijgend vocht in je woning? Hieraan kan je een vochtprobleem in een muur herkennen.

  • Loshangende verf of behangpapier. Door het opstijgend vocht kan de verf gaan afbrokkelen en blijft het behangpapier niet meer kleven.
  • Schimmels. Door het opstijgend vocht kunnen er schimmels ontstaan op je muren. Samen met een warme temperatuur en een bepaald zuurstofgehalte kunnen die verder ontwikkelen.
  • Vreemde geur.  Door de schimmel kan het zijn dat er een vreemde geur aanwezig is in de kamer waar het vochtprobleem zich voordoet.
  • Plekken op de muur. Het opstijgend vocht kan plekken en zoutkringen nalaten op de aangetaste muur. Doordat de verf of het behangpapier loskomt, kan je die makkelijk opmerken.
  • Muurpleister verkleurt. In een verder stadium van het vochtprobleem in je muur kan het gebeuren dat die verandert van kleur of afbrokkelt.

 

Mocht je een van deze zaken opmerken, kan je altijd contact opnemen met Aquastra om het vochtprobleem in je muur op te lossen.

Vochtproblemen oplossen | Vochtbestrijding | Vocht in muren